Un dulce sănătos

Un Dulce sănătos

Dragile mele, după cum v-am promis, astăzi am să vă las câteva rețete pentru dulciurile sănătoase pregătite pentru Alexandruța. Nevoia de dulce este normală pentru copilași, eu încerc să o echilibrez pentru Ale cât pot de bine. Însă controalele dese la dentist mi-au reamintit că este nevoie de fermitate și constanță în lupta cu dulciurile. Așa că mi-am propus să înlocuiesc această nevoie, uneori exagerată a fetei, cu un alt fel de dulce. Eu vă dezvălui câteva variante pe care noi le-am încercat și au dat roade.

E foarte important să aibă totuși un gust „dulceag” această înlocuire a oului de ciocolată :)) ca să acoperim această explozie alimentară zaharoasă cu ceva totuși atractiv. Eu m-am inspirat de pe la mămicuțe, grădiniță, internet. Și am adunat câteva idei pe care doresc să le împărtășesc cu voi.

Vă îndemn să faceți împreună cu pofticioșii copilașii aceste snack-uri, sunt ușoare de preparat și nu necesită timp îndelungat. Astfel îi veți face curioși de rezultat.

1. Caserola cu fructul colorat

Sau fructe proaspete pentru cei mici.

Am ales această variantă a caserolei colorate fiindcă Alexandra în fiecare dimineață la grădiniță servește un fruct ca și primă masă. Astfel, pentru că avem un obicei deja instalat, profit și introduc această idee și acasă.

 Mami, vreau ceva dulce!

⁃ În frigider pe primul raft ai fructe în caserolă pregătite.

Evident că puteți să nu vă complicați prea mult și să oferiți fructul întreg. Însă, fetița mea, are deja acest obicei format, cum spuneam mai sus, astfel că ne ajutăm de el ca să ocolim ciocolata pe termen lung.

V-am lăsat mai jos câteva fotografii cu modul nostru de pregătire.

2. Iaurt grecesc cu musli și fructe

Această idee o folosim uneori și la micul dejun.
Folosesc iaurt grecesc 2% grăsime, adaug musli cu fructe uscate, ovăz, nuci. Aici puteți adăuga ce oleaginoase doriți (migdale, nuci, caju). Eu pun o linguriță de miere. Și îl servim cu fructe de sezon sau cu ce fruct iubește cel mic.
Am ales și un borcănel de mărimea copilașului, ca să zic așa. Contează mult și modul de prezentare pentru cei micuți, ei mănâncă des și cu privirea.


3. Banana Bread

Rețeta aceasta este de la Mariana Stingaci pe Instagram 🙂 E favorita mea și este desertul preferat al Alexandrei.
Ai nevoie de:
2 banane bine coapte
170gr de făină
100 gr unt topit sau ulei de cocos
2 ouă
80 de gr de zahăr de cocos sau 2 linguri de miere (eu folosesc miere)
1 linguriță praf de copt
Amestecați untul topit cu mierea într-un bol, după care adăugați treptat ouăle și bananele pisate. Adăugăm mai apoi făină și praful de copt. Turnați aluatul într-o tavă de cozonac, unsă cu unt (tava mea este de la IKEA) sau acoperită cu foaie de copt .
Băgați la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius 45 de minute sau până trece testul scobitoarea.
Puteți adapta rețeta cum doriți, adăugând în amestec nuci, semințe, bucăți de ciocolată neagră, afine.
De asemenea – un tips al Marianei – puteti înlocui făină albă cu făină de ovăz sau integrală.

4. Budincă de Chia

Dacă nu ați încercat această super budincă din chia,atunci trebuie neaparat să o faceți pentru piticii voștri! Pe lângă faptul ca este super rapid de preparat, chia este un superaliment cu beneficii multiple.

Prima dată când am auzit despre superalimente a fost la Crina Coliban, eram la început de diversificare și am început să mă documentez mai pe îndelete. Atunci am descoperit semințele de chia și le-am introdus în diversificarea Alexandrei, iar de atunci este cel mai des întâlnit desert la noi acasă.

Chia conține calciu de 5 ori mai mult decât laptele, astfel că este extraordinar de important să fie administrat celor mici și adulților. Are un aport mare de substanțe nutritive, întărește sistemul imunitar, sunt cele mai bune fibre de pe pământ așa că vă invit cu drag să citiți mai multe lucruri despre ele și să fie nelipsite din casa voastră.

Eu pregătesc budinca de chia în felul următor:

250 de ml de lapte (lapte de care doriți voi, nouă ne place mult cel de migdale, însă dacă nu aveți la îndemână puteți folosi și cel de vacă)

4 lingurițe de semințe de chia

1/2 lingurițe miere (dacă servesc chia cu un fruct mai dulce, cum ar fi banana, sar peste acest pas)

Opțional vanilie și fructe de sezon, proaspete

Eu pregătesc totul seara fiindcă trebuie lăsată peste noapte, semințele se umflă și avem o budincă gustoasă pentru a doua zi.

5. Porridge sau terci de ovăz

O altă alternativă la micul dejun.

Pregătim foarte des acest terci de ovăz, întotdeauna când se cerșește dulce apelăm la fulgi de ovăz cu lapte. O gustare delicioasă și sănătoasă.

Într-un vas puneți la fiert 250 ml de lapte în care adăugați fulgii de ovăz (3-4 linguri).

Cu o lingură de lemn amestecați ușor până terciul capătă consistența dorită de voi.

Eu mai adaug vanilie în acest proces.

Îl servim de obicei cu fructele pe care le avem acasă, câteodată punem și fulgi de ciocolată sau biscuiți digestivi!

Acestea sunt ideile noastre alternative pentru un dulce sănătos, sper să vă placă și să le încercați.
Let me know dacă v-au plăcut și le-ați încercat!
Așteptăm fotografii și o menționare pe Instagram!