New Posts, Parenting

Momentul meu

Momentul meu 


Dacă ești mamă, acesta este codul secret pentru relaxare, somn, duș, salon, picioarele pe masă, un paragraf dintr-o carte, o masă gătită de altcineva, o oră de liniște, treizeci de minute de singurătate, o ceașcă de cafea, sport, o noapte dormită complet. Feeling guilty? YES! YES! YES! Cu toată vinovăția ce cântărește o tonă în primele 5 minute din momentul tău, ai nevoie de el.Egoism? Este. Dar e necesar.Recunoști singură nevoia de „acel ceva” ce te decontectează de prezent, iar când faci asta, atunci da, soră, te relaxezi. Nevoile mele personale nu le spun cu voce tare. Știu că nici tu nu o faci.Astfel că începe un exercițiu matematic și exact: adunăm, adunăm, adunăm.Oboseală, nervi, frustrări, anxietate, depresie, poveri, nevoi neîmplinite, stări peste stări și sentimente multiple.Intră în scenă rezultatul exercițiului, și anume: CRIZA.

Ea apare în lipsa momentului special dedicat ție, iar dacă acesta nu ți-l creezi și nu reușești să-l onorezi măcar pentru zece minute, s-ar putea să îți dea cu rest! Vei fi nevoită să cumperi un nou set de cești de cafea și să ai martori vecinii, să te bronzezi la față automat, să iasă fum, să calci în cioburi, să dai alarma ,și să îți aerisești plămânii.Singurul lucru ce mă face să urăsc acestă criză este urmatorul – tu vei fi pompierul care stinge  focul. Și vei plăti daunele. Nimeni altcineva. Tu vei fi cea care adună în urma furtunii lăsate, pe lângă cioburi sparte, o mie de bârfe, un stres în plus, o tură rapidă cu aspiratorul. Vei aduna și lacrimi, un amestec de sentimente, o oaza nesecată de remușcări și regrete cumplite (mai ales când ai victime colaterale – copiii).De acest tablou negru fugim toate. Însă se întâmplă să-l pictăm, să-l agațăm de perete și să dorim să-l uităm la fel de repede.De aceea s-a inventat acest cod secret al mamei, numit „momentul ei”, pentru a fi evitată o eventuală criză.

Fiți pregătiți, dragi soți, bunici, prietene, surori, să acordați mamei acest moment. „Momentul ei” o va duce departe pentru încă o săptămână în camera de forță numită familia.Avem nevoie de deconectare și reîncărcare. Fie ea pentru treizeci de minute. E de aur. Acest moment schimbă tot. Și ne face mai puternice, ne rededicăm, revenim in forță, zâmbim. Zâmbește, soro, ai voie și nevoie!E adevărat că suntem mai mereu încruntate și nu prea zâmbim, deși ne străduim. Suntem vocale, enervante, și poate ne „doare capul prea des”.Culegem hainele cu dispreț și poruncim ca vasele să nu fie atinse trei zile. Vrem orele să devină zile când se înnoptează. Și bombănind ne trezim a treia oară. Avem părul prins în coc și suntem uneori scămoșate  doritoare de un duș lung neîntrerupt de vreo voce ce ne strigă pe nume. Clacăm, oftăm. Iesim din duș, încercăm să nu ne crizăm.Și căutăm în toate acestea să fim mulțumitoare, frumoase, mame bune, blânde, entuziaste și gata de a începe o nouă zi.

Mai jucăm și noi teatru. Ascundem sufletul obosit. Dar avem nevoie de un moment special ce ne este dedicat.Așa că, soro, ia-ți timp liber. Meriți!

Regula numărul unu și preferata mea: Plasează copilul!

Regula numărul doi: Nu dezvălui plăcerea momentului tău decât suratelor ce îl așteaptă (încurajează-le nițel și fă-ți un selfie).

Regula numarul trei: Nu trăi din amintiri! Lasă-le, lasă-le în ritm de horă. Ce a fost aseară a fost. Enjoy your moment! 

Regula numarul patru: Respiră, nu ofta!Regula numarul cinci: Ieși din transa (momentului tău) când te simți pregătită (închide telefonul).Acestea fiind spuse, vă rog, gândiți-vă la voi înainte de a vă pronunța.

Va iubesc, de aceea am pus reguli.Să mă anuntați dacă vreți și o listă cu sugestii de momente ale mamei. Abia aștept să o livrez!!!


9 thoughts on “Momentul meu

  1. Ce frumos…avem nevoie..multa nevoie..!eu mai evadez de una singura inainte ca sa ajung acasa ..doar.anunt ca intairzai…”mami unde esti ,cand ajugi”eu relaxata..plimbanduma prin parc..”ajung..ajung..”!fii binecuvaintata!

  2. Ohh… cat adevar!!

    Tin minte cand il aveam doar pe baietel… eram.labfacultate, la zi… uneori plangeam pe drum si ma intrebam daca chiar se merita sa il las acasa ca eu sa termin studiile… dar bine imi prindeau 3 ore departe de casa. Efectiv veneam cu forte proaspete.

    Si DA!! Ca noi sa functionam “bine”, avem nevoie de.momentul nostru, o pauza, un restart!!
    Fii binecuvantata, Bella si multimim ca ne-ai aminit de noi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *